Challenges 


Energietransitie, vergroenen en duurzame mobiliteit zijn de drie thema’s waarmee we tijdens Hack Den Bosch Beter aan de slag gaan. Lees hieronder waarom dit belangrijk is.


Waarom vergroenen?
Ons lokale klimaat gaat de komende tijd veranderen door de mondiale opwarming van de aarde. ‘s-Hertogenbosch zal ook de gevolgen van klimaatverandering merken. We krijgen te maken met langdurige periodes van hitte, droogte en wateroverlast. We proberen ons hier zo goed mogelijk op voor te bereiden en de gemeente zo in te richten dat de leefomgevingskwaliteit bewaard blijft. Daar hoort ook een gezonde bodem, schone lucht en beheersbaar geluid bij. We willen dat ‘s-Hertogenbosch een fijne plek blijft om in te leven en wonen en hebben daarom onszelf de ambitie gesteld om in 2050 als gemeente een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving te hebben.


De noodzaak van energietransitie
Door het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen sinds de industriële revolutie zijn er steeds meer broeikasgassen zoals CO2, methaangas en lachgas in de lucht gekomen. Daardoor stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde en verandert ons klimaat. Het gevolg hiervan is grotere extremen in het weer, het stijgen van de zeespiegel en het uitsterven van planten en dieren. Het klimaatpanel van de VN (IPCC) heeft de mens aangewezen als belangrijkste oorzaak van deze opwarming van de aarde. Om mee te helpen aan een oplossing voor het klimaatprobleem hebben we de ambitie om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Dat wil zeggen dat we dan duurzaam wonen, werken en ons verplaatsen. Zonder negatieve invloed op het klimaat. Deze ambitieuze doelstellingen vragen om een daadkrachtige aanpak. De realisatie van onze ambitie is mede afhankelijk van Europees en nationaal klimaatbeleid en vraagt ook inzet van bedrijven en inwoners in de stad.


Waarom duurzame mobiliteit?
We ambiëren een schone, veilige en leefbare gemeente, die voor iedereen bereikbaar is. De wereld van verkeer en vervoer kent veel nieuwe ontwikkelingen die volop kansen bieden voor de transitie naar meer duurzame mobiliteit. Ook bieden deze ontwikkelingen de mogelijkheid om
mobiliteit voor iedereen toegankelijk te maken. Onafhankelijk van wijk of inkomen. Denk bij deze innovaties aan e-bikes, Mobiliteit als Dienst (Mobility as a Service, MaaS) en zero-emissie bussen. Deze ontwikkelingen geven de kans om de bereikbaarheid en leefomgevingskwaliteit van ‘s-Hertogenbosch in balans te houden. Zo draagt duurzaam duurzame mobiliteit bij aan een schonere lucht en vermindering van geluid. Ook biedt het oplossingen voor de klimaatproblematiek. Verkeer en vervoer is op dit moment voor circa 30% verantwoordelijk voor de totale
CO2-uitstoot.



Secured By miniOrange